Alce Nero BIO Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Biancolilla, 500 ml

Kod: OL677
🌱 Vegan 💚 BIO
Marka: Alce nero
62,44 zł 57,81 zł bez VAT
Dostępne (4 ks)
Możemy doręczyć do:
22.4.2025
Opcje dostawy

Organiczna oliwa z oliwek Extra Virgin Alce Nero Monocultivar Biancolilla jest produkowana wyłącznie z oliwek Biancolilla uprawianych we Włoszech, co gwarantuje słomkowo-żółtą oliwę ze złotymi refleksami, doskonałe delikatne smaki i aromaty od karczocha przez pomidora po świeżą trawę. Olej ten jest idealny do podawania z surowymi i gotowanymi warzywami, zupami i grillowanymi rybami.

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Organiczna oliwa z oliwek Extra Virgin Biancolilla, 500 ml

Organiczna oliwa z oliwek Extra Virgin Alce Nero Monocultivar Biancolilla jest produkowana wyłącznie z oliwek Biancolilla uprawianych we Włoszech, co gwarantuje słomkowo-żółtą oliwę ze złotymi refleksami, doskonałe delikatne smaki i aromaty od karczocha przez pomidora po świeżą trawę. Olej ten jest idealny do podawania z surowymi i gotowanymi warzywami, zupami i grillowanymi rybami.

Ta oliwa z pierwszego tłoczenia jest produkowana przez włoską firmę Cooperativa AIP OLIVO z Palermo. Oliwki są uprawiane zgodnie z przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego i nie stosuje się żadnych środków chemicznych. Owoce zbierane są ręcznie od października do stycznia przy użyciu sprzętu mechanicznego, aby zminimalizować uszkodzenia owoców. Po zbiorach oliwki trafiają do prasy, gdzie rozpoczyna się proces produkcji, w którym oliwki zamieniane są w oliwę poprzez tłoczenie na zimno.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w tłuszcze nienasycone. Zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Składniki: organiczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Wartości odżywcze na 100 ml produktu:
Energia 3478 kJ / 828 kcal
Tłuszcze 92 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 14 g
w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe 68 g
w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe 9,2 g
Węglowodany 0 g
w tym cukry 0 g
Błonnik 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g

Bio certifikátPojemność opakowania: 500 ml

Przechowywanie: przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od światła i źródeł ciepła.

Nazwa prawna: Organiczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Certyfikat biologiczny: CZ-BIO-002

Miejsce produkcji: Via Torre d'Argero,11 - Bitonto (BA), Włochy


Charakterystyka i uprawa:

Charakterystyka: Organiczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Alce Nero Biancolilla monovarietal jest produkowana wyłącznie z odmiany Biancolilla, dając słomkowo-żółtą oliwę ze złotymi refleksami i aromatami od karczochów przez pomidory po świeżą trawę. Olej ten jest idealny do podawania z surowymi i gotowanymi warzywami, ziemniakami, zupami i grillowanymi rybami. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Alce Nero Biancolilla monovarietal jest bogata w tłuszcze nienasycone. Zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Alce Nero Biancolilla jest produkowana przez Cooperativa AIP-OLIVO. Oliwki pochodzą z około 2 500 drzew odmiany Biancolilla, o średnim wieku 25 lat, uprawianych przez 20 hodowców na około 15 hektarach.

Uprawa: zgodnie z przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego nie stosuje się żadnych środków chemicznych. Nawozy są pochodzenia organicznego, więc nie dochodzi do zubożenia gleby ani zanieczyszczenia wód gruntowych. Oliwki zbierane są od października do stycznia, kiedy osiągną odpowiednią dojrzałość. Aby ułatwić zbiór i zapobiec uszkodzeniom owoców, stosuje się narzędzia mechaniczne.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Oleje
Waga: 0.87 kg
EAN: 8009004850033

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola:

alce nero logoAlce Nero to marka ekologicznych rolników i przetwórców działająca od 1978 roku. Zrzesza ponad 1 000 rolników we Włoszech i ponad 10 000 małych rodzinnych gospodarstw rolnych w Ameryce Środkowej i Południowej. Skupia się na produkcji i wytwarzaniu smacznej żywności ekologicznej, jednocześnie szanując glebę i jej żyzność. Preferuje rolnictwo ekologiczne, stosuje najnowocześniejsze techniki agronomiczne i unika syntetycznych chemikaliów.

Ich produkty mają krótką i prostą listę składników, nie zawierają konserwantów ani dodatków. Alce Nero oferuje szeroki asortyment żywności do codziennego użytku, w tym makarony, ryż, produkty pomidorowe, warzywa, rośliny strączkowe, ciasteczka, soki, dżemy, miód, napoje roślinne, żywność dla dzieci, produkty świeże, mrożone, lody oraz ekologiczne produkty Fairtrade pochodzące z Ameryki Łacińskiej.

Firma Alce Nero od momentu założenia jest pionierem na rynku żywności ekologicznej i promuje odpowiedzialne oraz zrównoważone praktyki rolnicze. Współpracuje z rolnikami, którzy są siłą napędową jej misji, i nadal wprowadza innowacje oraz rozwija rolnictwo ekologiczne we Włoszech.

Alce Nero S.p.A., Via H.Ford 2/a- 40024, Castel S.Pietro Terme (BO), Włochy